Veel groente eten, betekent ook veel groente snijden en dat kan soms veel tijd in beslag nemen. In dit artikel leggen we verschillende basis snijtechnieken uit, hierdoor kun jij supersnel heerlijke groenten snijden voor jouw gezonde maaltijden.
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je het mes die je gebruikt vasthoudt. Pak het handvat van het mes vast met de handpalm van je snijhand terwijl je wijsvinger en je duim het lemmet vastgrijpen. Je kunt op deze manier met veel precisie snijden. Messen die ideaal zijn om groenten te snijden is bijvoorbeeld een multifunctioneel koksmes, een Japanse Santoku of het traditionele Japanse groente mes: de Nakiri.
Je snijhand gebruik je natuurlijk om te snijden, je andere hand ‘de helpende hand’ gebruik je om het product (de groenten) vast te houden. De groenten kun je met je helpende hand op twee manieren vasthouden: de klauwtechniek en de brugtechniek.
De hand waarmee je het product vasthoudt is je ‘helpende hand’. Je maakt met deze hand een soort klauw waarbij je je vingertoppen en duim naar binnen krult, je nagels schuiven dan onder je hand. Dit voorkomt dat je in je vingers snijdt. Je middelvinger moet parallel staan op het product dat je gaat snijden. Deze techniek wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het in plakken snijden van groenten.
Met je duim en middelvinger van je ‘helpende hand’ pak je het product dat je gaat snijden vast. Je hand ligt nu als een brug over het product. Met deze techniek kun je groenten in lange repen snijden of snijd je gemakkelijk een tomaat doormidden.
Nu je weet hoe je je snijhand en helpende hand op effectieve en veilige manier moet gebruiken, is het tijd om een aantal basis snijtechnieken toe te passen. Lees hieronder verder.
Dunne reepjes komkommer en wortel, fijngesneden kruiden en flinterdunne plakjes radijs maken je salades nog lekkerder. In dit deel van het artikel leer je een aantal basis technieken die je salades of gezonde maaltijden nog lekkerder maken.
Deze techniek is goed voor het snel en fijn hakken van kruiden en kleine groenten.
Het koksmes is het meest ideaal voor deze techniek. Dit keukenmes heeft namelijk een bolle snijkant, hierdoor ‘wiegt’ het mes over de snijplank, een Santoku mes is ook geschikt.
Deze snijtechniek is vergelijkbaar met de cross chop, het verschil is dat je nu je helpende hand gebruikt om het product op de snijplank te duwen. Tijdens het snijden maak je gebruik van de klauwtechniek.
Julienne is een Franse keukenterm, waarmee dunne reepjes wordt bedoeld. Julienne gesneden groente is geschikt voor bijvoorbeeld soepen, salades, sauzen etc. Als voorbeeld gebruiken we een courgette.
Image by Woodenearth
Ook Bronoise is een Franse kookterm waarbij groenten in kleine blokjes worden gesneden. Een perfect Brunoise gesneden blokje heeft een afmeting van 3mm x 3mm x 3mm. Deze techniek is dus eigenlijk een Julienne cut met één extra stapje. Brunoise gesneden groente wordt vaak gebruikt bij het bereiden van sauzen.
Maak je een heerlijke ovenschotel of heb je gewoon trek in rauwe stukken groente? Dan is de Batonnet een geschikte techniek. Deze snijtechniek wordt vaak gebruikt voor het snijden van groenten voor een groenteschotel of voor frietjes.
Deze snijtechniek is vrijwel gelijk als die van de Julienne Cut alleen, snijd je de groenten dit keer iets dikker, namelijk 6 cm lang en 6 mm dik.
Maak je een culinair diner met bijvoorbeeld aardappels? Pas dan de Pont-Neuf techniek toe. Deze snijtechniek wordt gebruikt voor aardappelen. Pont-Neuf gesneden aardappelen zijn hele dikke frieten.
Verse kruiden zit bomvol vitaminen en smaak. Wil je dat deze vitaminen en heerlijke smaak in je eten terecht komt en niet op de snijplank blijft liggen? Gebruik dan de Pull Cut. Deze snijtechniek wordt vaak gebruikt voor het fijnsnijden van verse kruiden. Verse kruiden zijn erg kwetsbaar. Als voorbeeld gebruiken we verse basilicum. Als je een basilicumblaadje vouwt ontstaat er een donkergroene lijn in het blaadje, het blaadje is nu beschadigd. Hoe meer beschadigingen het blaadje heeft, hoe meer vocht, dus smaak en vitaminen, het blaadje verliest. Zorg er dus voor dat het blaadje niet beschadigd, dit kan op de volgende wijze met behulp van de Pull Cut:
Oefening baart kunst. Hoe vaker je deze technieken oefent, hoe makkelijker het zal worden. Veel plezier met snijden!
Groetjes,
KookGigant